Securitate cibernetică

Securitate cibernetică

Protejează-te împotriva phishing-ului!

Suntem alături de tine ca să faci banking în siguranță

Protejează-ți valorile de fraudatorii online!

Citește despre cele mai recente tentative de înșelăciune și descoperă metodele escrocilor financiari cu CyberShield!

Mai multe detalii

Cele mai frecvente tipuri de abuz

Somație de plată - actualizare date

Se întâmplă frecvent ca escrocii să trimită mesaje e-mail sau SMS în numele anumitor furnizori de servicii, solicitând clienților bancari să plătească taxe sau să actualizeze detaliile de plată sau să schimbe datele personale și de contact prin intermediul unui link pentru a evita deconectarea de la serviciu sau cu scopul de a-și achita arieratele. Aceste avertismente false sunt de obicei trimise în numele unor companii bine cunoscute, cum ar fi furnizorii de servicii de telecomunicații sau de streaming, în timp ce iarna fraudatorii frecvent trimit mesaje în numele furnizorilor de gaze naturale. Link-ul din mesaj conduce la o pagină de phishing în care potențialelor victime li se solicită un nume de utilizator netbank, o parolă și codurile de autentificare prin SMS ale băncii. 

Dacă primești un astfel de mesaj, verifică adresa de e-mail sau numărul de telefon al expeditorului și nu furniza niciodată datele de autentificare NetBank sau detaliile cardului de credit făcând clic pe un link dintr-un e-mail, mesaj SMS sau aplicație de chat. Dacă vrei să te conectezi la Granit NetBank, trebuie să faci acest lucru numai prin intermediul site-ului web al băncii și să citești și să interpretezi întotdeauna mesajele SMS de confirmare a codului pe care le primești de la bancă. Introduce întotdeauna codul de înregistrare conform intențiilor tale. Dacă consideri că ai primit un cod care nu corespunde intențiilor tale, te rugăm să contactezi serviciul nostru pentru clienți.

Escrocherii răspândite pe portalurile de anunțuri

Atenție! O nouă formă de fraudă se răspândește pe mai multe portaluri populare de anunțuri online: escrocii care se dau drept cumpărători trimit mesaje false sau linkuri către vânzători pentru a primi prin poștă articole și a primi plata. Pe site-ul web care se deschide din mesaj sau link făcând clic pe butoanele "obține bani" sau "primește bani" se ajunge pe un site web de phishing unde vânzătorul poate aparent să selecteze internet bank-ul băncii sale, dar ajunge la un login fals de online banking, iar informațiile pe care le furnizează ajung pe mâna fraudatorilor. Aceștia pot utiliza apoi datele de autentificare și codul SMS/iSMS pentru a accesa banca pe internet sau pot descărca și instala aplicația mobilă a băncii pentru a iniția un transfer.

Te rugăm să verifici întotdeauna adresa de e-mail a expeditorului și conectează-te la Granit NetBank numai prin intermediul site-ului oficial al Granit Bank (https://granitbank.ro). Citește întotdeauna cu atenție mesajele SMS de confirmare pentru a te asigura că știi în ce scop sunt trimise și introdu codul de înregistrare numai după o analiză atentă. Dacă ai întrebări, apelează serviciul nostru pentru clienți la +36 1 510 0527.

Nu există nicio metodă de transfer de bani care să solicite să îți alegi banca dintr-o listă și apoi să te conectezi online pentru a primi orice sumă de bani în contul tău bancar. Dacă se întâmplă acest lucru, poți fi sigur că nu ești pe o platformă bancară oficială.

O nouă formă de fraudă se răspândește pe site-ul unor agenții de turism

Recent, unul dintre cele mai populare site-uri de rezervări camere a fost ținta unor tentative de phishing, iar utilizatorii neștiutori au putut deveni o pradă ușoară, așa că merită să fii cu ochii în patru. Care este metoda de phishing?

Să presupunem că ai rezervat și ai și plătit cu succes un loc de cazare. Dacă escrocii te-au ales ca potențială victimă, vei primi un mesaj de la hotel ceva mai târziu în care ți se va spune că există o problemă cu plata făcută de tine și ești rugat să încerci să plătești din nou prin intermediul linkului pe care ți l-au trimis. Însă, vei primi un link de phishing în care, dacă vă furnizezi detaliile cerute, escrocii vor abuza de ele.

NICIODATĂ, sub nicio formă, nu ceda unei solicitări urgente! Escrocii phishing continuă să scrie în aceste mesaje că vă vor anula rezervarea dacă nu plătești. Ce poți face? Contactează unitatea de cazare folosind una dintre datele sale oficiale de contact pentru a vedea dacă ei ți-au trimis mesajul, astfel te poți asiguri că nu există nicio problemă cu rezervarea ta.

Ce trebuie să faci dacă ți-ai divulgat datele? În primul rând, blochează-ți cardul în aplicația Granit eBank și apoi anulează-l definitiv prin intermediul serviciului pentru clienți al băncii, unde poți raporta și frauda. În plus, citește întotdeauna cu atenție toate mesajele SMS/iSMS și gândește-te bine, dacă chiar tu ai inițiat tranzacția pentru care banca îți cere aprobarea.

Escroci romantici pe internet

Site-urile de internet și aplicațiile de telefonie mobilă devin din ce în ce mai populare pentru persoanele aflate în căutarea unui partener, dar chiar și atunci când vă întâlniți online, merită să fiți vigilenți, deoarece acestea sunt, de asemenea, un loc în care escrocii au apărut pentru a încerca să obțină bani de la victimele lor.

Nu vrea să vorbiți la telefon sau să faceți un apel video? Nu vrea să vă întâlniți în persoană? Nu are prieteni sau poze pe rețelele de socializare sau, dacă are, toate sunt recent postate? Mesajele trimise conțin erori gramaticale și de formulare? Acestea sunt deja semne suspecte, așa că fii atent, dacă întâlnești un astfel de „prieten” online. Fii deosebit de suspicios/suspicioasă, dacă îți cere bani cu orice pretext.

Escrocii investesc adesea săptămâni, luni sau chiar ani, în cazuri extreme, pentru a-ți câștiga încrederea înainte de a-ți adresa această solicitare.

Phishing deghizat în software antivirus

Un număr mare de materiale de marketing false, inclusiv buletine informative, reclame și pliante, au fost publicate pe diverse platforme online cu numele, logo-urile și alte mărci ale Magyar Nemzeti Bank, ale guvernului Ungariei și ale instituțiilor financiare și băncilor cu putere semnificativă pe piața din Ungaria, încurajând utilizatorii să descarce prin intermediul unui link un software care se pretinde a fi un software antivirus. Descărcarea se încurajează sub pretextul fals că programul antivirus este avizat și aprobat de Autoritatea Bancară și de băncile comerciale. Cu toate acestea, softul pe care îl descărci de pe platforma online nu este de fapt un program antivirus, ci de cele mai multe ori un software de phishing care oferă escrocilor acces la echipamentul tău (de exemplu, acces la desktop de la distanță) sau un alt program dăunător (malware).

Te rugăm să ignori mesajele de marketing cu acest conținut sau cu conținut similar, să nu faci clic pe link și să nu instalezi niciodată software din surse necunoscute pe dispozitivele tale. Te rugăm să obții întotdeauna un antivirus actualizat dintr-o sursă oficială sau de la un depozit de software. Înainte de a instala orice software, asigură-te că acesta provine dintr-o sursă oficială, este autentic și destinat scopului care coincide cu voința ta.

Apeluri telefonice bancare false (vishing)

În această formă de escrocherie, escrocul se dă drept angajat al unei bănci și încearcă să convingă victima să dea detalii personale sau bancare sau să inițieze sau să aprobe o tranzacție bancară în timpul unui apel telefonic!

În acest caz, apelantul încearcă adesea să afle codul unic conținut în mesajul SMS al băncii sau să convingă victima să instaleze un software de „acces de la distanță” pe computerul sau telefonul său mobil! Cu un astfel de software, escrocul poate prelua controlul complet asupra dispozitivului utilizatorului.

În cazul în care în timpul apelului se întâmplă următoarele, trebuie să suspectezi că nu ai de-a face cu banca ta, ci cu escroci:

  1. Ți se solicită telefonic o parolă sau un cod bancar (de exemplu, codul PIN) în numele Granit Bank sau al altei bănci.
  2. Ești contactat pentru a clarifica o tranzacție la o bancă la care nu ai cont.
  3. Apelantul îți spune numele tău de utilizator și parola netbank în timpul apelului și apoi îți solicită codul de confirmare SMS pe care l-ai primit pe telefonul tău! Parolele pot fi furate chiar și de virușii instalați pe dispozitivul tău!
  4. Acesta este un semn de tentativă de fraudă dacă apelantul pretinde, în mod fals, că datele sunt solicitate pentru protecția și securitatea ta sau încearcă să te convingă să faci un transfer, susținând chiar că acesta este modul în care banii tăi pot fi păstrați în siguranță!
  5. Înainte de a răspunde la un apel, verifică numărul afișat pe telefonul tău. Dacă apelantul spune că sună de la Granit Bank, dar nu vezi numărul de telefon al Granit Bank pe ecran, atunci închide imediat telefonul. Este important de știut că numărul de telefon afișat în timpul unui apel poate fi imitat sau simulat în așa fel încât pare a fi autentic, însă, acest lucru nu înseamnă că acel număr este chiar autentic și că este vorba de un apel în care poți să ai încredere. În cazul unui apel neobișnuit, suspect, închide telefonul și sună la Granit Bank la numerele de telefon cunoscute (+36 1 510 0527, +36 70 960 9871).
  6. Citește întotdeauna textul notificărilor și al mesajelor SMS trimise de bancă de la început până la sfârșit și utilizează le numai pentru tranzacția dorită de tine. Dacă nu îți este clar pentru ce anume îți solicită acordul Banca prin introducerea codului, te rugăm să contactezi serviciul nostru pentru clienți.
  7. Dacă escrocii încearcă să te țină mult timp la telefon, încearcă să îți distragă atenția de la citirea mesajelor, încearcă să te grăbească să faci tranzacția, încearcă să te convingă să nu suni direct la bancă, trebui imediat să suspectezi o fraudă!

 

Fraudă privind rambursările Apple

După debitarea eronată a Apple la 26 iunie 2024, Granit Bank a creditat suma dedusă în conturile bancare ale tuturor clienților săi afectați de aceste debitări ilegale până la 30 iunie. Dacă mai ai întrebări cu privire la rambursare, te rugăm să contacteyi Serviciul Clienți Granit Bank pentru mai multe informații.

Tă rugăm să reții că am identificat recent tentative de phishing în legătură cu evenimentele din luna precedentă, în care escrocii contactează aleatoriu clienții băncilor prin SMS sau e-mail în legătură cu rambursările Apple Pay. Pretinzând că victima are dreptul la o rambursare din cauza contabilizărilor eronate ale Apple Pay, escrocii trimit un link care, atunci când este accesat, solicită detalii personale și bancare, inclusiv detaliile cardului de credit și parola. Cu datele de identificare obținute, escrocii pot iniția cu ușurință digitizarea cardurilor de credit și tranzacțiile neautorizate.

Fii atent dacă primești un astfel de SMS sau e-mail. Șterge imediat mesajul și, dacă ai transmis datele tale bancare, blochează-ți imediat cardul bancar în aplicația Granit eBank, apoi apelează serviciul nostru pentru clienți și raportează incidentul la +36709609871 sau + 36 1 510 0527!

 

Am fost victima unei fraude, ce trebuie să fac?

Raportează

Dacă ai fost victima unei fraude bancare sau detaliile, codurile sau parolele pentru cardul bancar, NetBank sau aplicația mobilă eBank ți-au fost compromise, anunță acest lucru fără întârziere și blochează accesul la contul tău, apelând imediat +36 1 510 0527 sau +36 70 960 9871 unul dintre numerele noastre de serviciu clienți, apoi selectează 11 din meniul interactiv. Astfel de incidente pot fi anunțate și prin intermediul celorlalte canale de comunicare ale noastre (de ex: VideoBank, mesaj e-mail, scrisoare NetBank), dar timpul de procesare poate fi mai lung din cauza metodelor de procesare.
Dacă numele sau marca unui alt furnizor de servicii a fost utilizată în înșelăciune, trebuie să anunți acest lucru și acelui furnizor de servicii!

Inițiază o cerere de remediere

Remedierea, anularea, rechemarea sau rambursarea tranzacțiilor efectuate în timpul unui incident de fraudă reușit pot fi inițiate, fără așteptare, de asemenea apelând +36 1 510 0527 sau +36 70 960 9871 unul dintre numerele noastre de serviciu clienți, apoi selectează 11 din meniul interactiv creat tocmai în acest scop. Astfel de solicitări pot fi făcute și prin intermediul celorlalte canale de comunicare ale noastre (de ex: VideoBank, mesaj e-mail, scrisoare NetBank), dar timpul de procesare poate fi mai lung din cauza metodelor de procesare.

În cazul tranzacțiilor finalizate cu cardul bancar

În cazul tranzacțiilor frauduloase sau de phishing cu carduri bancare, Granit Bank poate iniția o procedură de debitare (așa numită procedură de chargeback), dacă tranzacția a fost finalizată și acceptantul nu este un site protejat sau dacă nu a expirat termenul de depunere a cererii de la debitarea tranzacției stabilit în regulamentul de carduri. Din ziua în care acceptantul primește notificarea de chargeback, acesta are la dispoziție 45 de zile pentru a respinge cererea băncii și a iniția o debitare a sumei deja pre-creditate, cu documente justificative. În cazul în care partea acceptantă nu reacționează în această perioadă, banca va considera că procedura a avut succes și că plângerea este închisă. În cazul în care site-ul acceptant este un site securizat (protejat) sau în cazul în care autentificarea puternică a clientului a fost efectuată în timpul tranzacției, banca nu este în măsură să inițieze o procedură de chargeback.

În cazul tranzacțiilor finalizate de transfer bancar

În cazul tranzacțiilor de transfer finalizate în timpul unui eveniment de fraudă, Granit Bank poate iniția gratuit o cerere de rechemare la banca beneficiarului nominalizat. Te rugăm să reții că executarea unei rechemări, adică returnarea efectivă a sumei transferate necesită acordul beneficiarului plății sau un ordin în acest sens emis de autoritățile competente. Banca acceptantă are la dispoziție 30 de zile de la data cererii de rechemare pentru a răspunde, însă, Granit Bank nu poate obliga partea să răspundă. Granit Bank va fi în măsură să informeze inițiatorul rechemării la primirea răspunsului de la banca acceptantă sau în absența unui răspuns.

Recomandăm denunțul la poliție

Îți recomandăm să te deplasezi la cea mai apropiată secție de poliție, ca să depui o plângere, personal sau poți face acest lucru și online la adresa www.police.hu, sau prin e-mail la datele electronice de contact ale secției de poliție locale din zona ta.

Adună dovezi

Salvează-ți toate comunicările, e-mailurile, mesajele, tranzacțiile legate de fraudă.

Dezactivează-ți accesul

Dacă datele, codurile sau parolele pentru cardul bancar, NetBank sau aplicația mobilă eBank ți-au fost compromise, anunță acest lucru fără întârziere și blochează accesul la contul tău, apelând imediat +36 1 510 0527 sau +36 70 960 9871 unul dintre numerele noastre de serviciu clienți, apoi selectează 11 din meniul interactiv. Astfel de solicitări pot fi făcute și prin intermediul celorlalte canale de comunicare ale noastre (de ex: VideoBank, mesaj e-mail, scrisoare NetBank), dar timpul de procesare poate fi mai lung din cauza metodelor de procesare.

Modifică parolele

Escrocii profită adesea de faptul că utilizatorii folosesc de multe ori aceleași date de autentificare pe diferite platforme online. De asemenea, este posibil ca activitatea ta online să fi fost monitorizată de malware pentru o lungă perioadă de timp și ca mai multe parole să fi fost compromise. Îți recomandăm să-ți schimbi imediat parolele pentru alte conturi online în caz de abuz sau tentativă de abuz.

Urmărește-ți finanțele

Verifică-ți retrospectiv contul bancar și tranzacțiile cu cardul și acordă atenție sporită notificărilor bancare. În cazul oricărei activități, tentative de acces sau tranzacții neobișnuite, notifică imediat banca cu privire la orice activitate suspectă.

 

Fă banking conștient și protejează-ți datele!

Banca nu îți va cere niciodată să descarci o aplicație care nu este dezvoltată de Granit Bank Zrt. În magazinele de aplicații, dezvoltatorul poate fi verificat de oricine.

Banca nu va solicita niciodată numele de utilizator sau parola NetBank.

Banca nu va face legătura cu serviciul clienți al altei bănci.

Nu divulga datele cardului tău bancar pe un site suspect.

Banca nu îți va solicita niciodată datele de identificare ale cardului (codul PIN sau codul CVV/CVC).

Banca nu va solicita niciodată codurile trimise prin SMS/iSMS.

Verifică întotdeauna site-urile web, autneticitatea lor și recenziile relevante ale utilizatorilor.

Citește și interpretează întotdeauna cu atenție orice SMS/iSMS pe care îl primești de la bancă.

 

Cum să ai grijă de dispozitivele tale?

Măsuri pentru a îți proteja dispozitivele și conturile bancare

Ai grijă ca soft-ul tău să fie la zi!

Dacă primești o actualizare de software pentru dispozitivul tău, asigură-te că o instalezi, deoarece acestea sunt adesea actualizări de securitate care ajută să îți protejezi datele.

Ține-l închis!

Asigurăi-te că îți criptezi datele stocate pe dispozitiv și setează-ți ecranul să se blocheze automat. Pentru a debloca ecranul, folosește un PIN de cel puțin 5 cifre sau chiar o soluție mai sigură. Pentru a te proteja împotriva codurilor malițioase, instalează un antivirus pe dispozitivul tău. De asemenea, este important să faci în mod periodic copii de rezervă ale datelor pentru a le asigura securitatea.

Controlează!

Îți recomandăm insistent să utilizezi un antivirus actualizat și un serviciu de scanare de la o sursă de încredere pe dispozitivele tale. Astfel, se poate evita adesea compromiterea parolelor, a detaliilor de conectare și a altor date!

Tipuri de abuz

În domeniul securității cibernetice, există multe tipuri diferite de fraude și atacuri. Iată câteva exemple:

Phishing/Furt de date: Atacatorii folosesc e-mailuri sau site-uri web false pentru a fura informații personale/sensibile de la clienții băncilor, cum ar fi numele de utilizator și parolele.

Smishing (SMS fals): Smishing (o combinație a cuvintelor "SMS" și "phishing", adică SMS și furt de date) este o înșelătorie în care atacatorii folosesc SMS pentru a încerca să obțină informații personale, financiare sau de securitate.

Vishing: Vishing (o combinație a cuvintelor englezești "voice" și "phishing") este o înșelătorie prin telefon în care un atacator încearcă să păcălească victimele, de obicei clienți ai unei bănci, să convingă victimele să divulge informații personale, financiare sau de securitate sau să transfere bani.

Furt de identitate: Infractorii folosesc metode pentru a fura identitatea persoanelor și apoi o folosesc pentru a efectua tranzacții bancare.

Manipulare psihologică: Manipularea psihologică implică utilizarea de către atacator a unor instrumente de manipulare pentru a încerca să determine victima să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face. Acest lucru pune în pericol securitatea datelor tale bancare.

Viruși informatici și programe malware: O aplicație malițioasă care poate modifica, accesa și transmite date sau poate furniza acces neautorizat de la distanță la dispozitivul tău (dispozitivele tale) de către o persoană (persoane) neautorizată (neautorizate) fără știrea sau consimțământul tău.

Ransomware: O aplicație malițioasă care permite atacatorilor să cripteze datele victimei și apoi să ceară o răscumpărare pentru a le decripta.

Vulnerabilități: Defecte de software care ar putea fi exploatate de atacatori pentru a obține acces la datele utilizatorilor, pentru a efectua modificări ale dispozitivelor, pentru a accesa sau transmite date sau pentru a oferi acces neautorizat de la distanță persoanelor neautorizate.

Acestea sunt doar câteva exemple de amenințări la adresa securității cibernetice și este important să acordăm o atenție deosebită pentru a ne proteja și a preveni frauda. Granit Bank se angajează să se asigure că ai săi clienți pot efectua operațiuni bancare în condiții de siguranță și, în acest scop, utilizează soluții de securitate eficiente, însă, un comportament conștient în materie de securitate din partea clienților săi este, de asemenea, de o importanță majoră. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul MNB (Cele mai frecvente tipuri de escrocherii prin phishing (mnb.hu)) și în Cyber Shield (Recunoașteți toate tipurile de fraude? | CyberShield).

Cum poți preveni să devii o victimă a abuzului?

Sfaturi anti-phishing

Dacă primești un e-mail, SMS sau un apel telefonic, asigură-te că persoana sau firma este legitimă și că solicitarea este autentică sau credibilă. Dacă nu ești sigur, întrerupe convorbirea și solicită confirmarea legitimității cererii printr-un canal separat, utilizând una dintre metodele de comunicare enumerate pe site-ul oficial al firmei la care se face referire.

Nu fă clic pe un link dintr-un e-mail sau mesaj SMS pe care nu îl poți verifica. De exemplu: verifică ordinul de plată sau notificarea pe care o primești de la furnizorul de servicii prin interfețele sau canalele oficiale ale furnizorului de servicii (aplicația mobilă, contul client web oficial sau linia de asistență telefonică).

Nu furniza niciodată parole, alte elemente de identificare personală sau informații bancare altor persoane și nu furniza acces la aceste date altor persoane nici prin telefon, nici prin e-mail!

Dacă o scrisoare sau un SMS conține doar un link (de exemplu, către site-uri de rețele de socializare, site-uri de întâlniri sau servicii de mesagerie pentru aplicații mobile) și expeditorul este necunoscut, șterge imediat scrisoarea.

Dacă vrei să te conectezi la Granit NetBank, trebuie să faci acest lucru numai prin intermediul site-ului web al băncii și să citești și să interpretezi întotdeauna mesajele SMS de confirmare a codului pe care le primești de la bancă. Introduce întotdeauna codul de înregistrare conform intențiilor tale. Dacă ai îndoieli, apelează la serviciul nostru pentru clienți.

Sfaturi privind cardurile bancare și ATM-urile

Pentru siguranța ta, utilizează funcțiile de blocare și deblocare a cardului bancar și de setare a limitelor din aplicația Granit eBank! Poți bloca cardul tău bancar atingând pictograma lacăt și o poți activa numai înainte de plata efectivă și astfel poți exclude orice utilizare abuzivă a cardului bancar. De asemenea, te poți proteja menținând limitele cardului de credit la 0 sau la un nivel scăzut, crescând limitele doar înainte de efectuarea tranzacțiilor.

Nu scrie codul PIN al cardului nicăieri și nu îl da nimănui! Dacă este posibil, retrage banii de la un bancomat aflat într-o încăpere închisă, asigurându-te că nimeni altcineva nu poate vedea ce faci și acoperă întotdeauna tastatura cu mâna atunci când introduci codul PIN. Acest lucru permite blocarea unghiului de vedere al camerei aflat pe bancomat.

Atunci când faci cumpărături online, asigură-te că magazinul este autentic (de exemplu, verificând recenziile relevante ale utilizatorilor) și verifică dacă TCG sunt disponibile pe site-ul web, verifică conținutul acestuia și prezența altor informații obligatorii din punct de vedere legal. În cazul unui site web care poate solicita date, vezi dacă browserul tău indică orice fel de eroare. În mod normal, la încărcarea unei pagini bancare autentice, browserul nu trebuie să afișeze nicio eroare.

Nu fă clic pe site-uri care ți se par false!

Site-urile false, frauduloase, care copiază site-urile oficiale ale băncilor sau chiar site-urile furnizorilor de servicii de comandă prin poștă, arată adesea exact cu site-ul original, dar, cu precauția și atenția cuvenite, vei găsi elemente suspecte care îți sugerează dacă site-ul este real sau un paravan în spatele căruia sunt extras date. Semnele suspecte sunt adresele de web neobișnuite, greșelile gramaticale și de ortografie, formulări inexacte și neprofesionale, site-uri web care afișează elemente de branding anterioare.

Nu te conecta niciodată la un site de online banking unde trebuie să-ți alegi banca ta dintr-o listă de logo-uri bancare!

Nu introdu datele cardului bancar și nu te conecta online pentru a primi prețul de vânzare a unui produs.

Verifică bara de adrese a browserului înainte de a intra pe un site web; cel mai bine este să introduci singur adresa site-ului web pe care vrei să îl accesezi.

Citește întotdeauna atent mesajele pe care le primești înainte de a face ceea ce ți se cere să faci!

 

Monitorizarea tranzacțiilor

Opțiuni de monitorizare a tranzacțiilor

Ai opțiunea de a configura un iSMS gratuit în aplicația SMS sau eBank, astfel încât să fii întotdeauna informat cu privire la banii din contul tău. Dacă activezi această opțiune, vei ști imediat dacă altcineva a încercat să folosească cardul, astfel încât să poți bloca cardul imediat cu câteva atingeri în aplicație.

Pentru a configura iSMS-ul gratuit, accesează meniul și selectează Setări, apoi mergi la Metoda de notificare bancară. Te rugăm să reții că trebuie să ai o conexiune de date activă pentru a primi iSMS! Îți recomandăm să verifici istoricul contului tău în mod periodic în NetBank sau eBank și chiar retroactiv!

Setarea și modificarea limitelor tranzacțiilor

Stabilește o limită pentru tranzacțiile cu cardul în aplicație cu câteva clicuri. Pentru a face acest lucru, trebuie să accesezi meniul Carduri, apoi selectează cardul bancar relevant și setează limitele de retragere de numerar de la ATM, terminale POS și plăți online. De asemenea, ai opțiunea de a bloca cardul în același meniu, astfel încât poți cheltui bani furnizând detaliile cardului numai dacă îl deblochezi mai întâi în aplicație.

Tipuri de abuz

În domeniul securității cibernetice, există multe tipuri diferite de fraude și atacuri. Iată câteva exemple:

Phishing/Furt de date

Atacatorii folosesc e-mailuri sau site-uri web false pentru a fura informații personale/sensibile de la clienții băncilor, cum ar fi numele de utilizator și parolele.

Smishing (SMS fals)

Smishing (o combinație a cuvintelor "SMS" și "phishing", adică SMS și furt de date) este o înșelătorie în care atacatorii folosesc SMS pentru a încerca să obțină informații personale, financiare sau de securitate.

Ransomware

O aplicație malițioasă care permite atacatorilor să cripteze datele victimei și apoi să ceară o răscumpărare pentru a le decripta.

Furt de identitate

Infractorii folosesc metode pentru a fura identitatea persoanelor și apoi o folosesc pentru a efectua tranzacții bancare.

Manipulare psihologică

Manipularea psihologică implică utilizarea de către atacator a unor instrumente de manipulare pentru a încerca să determine victima să facă lucruri pe care altfel nu le-ar face. Acest lucru pune în pericol securitatea datelor tale bancare.

Viruși informatici și programe malware

O aplicație malițioasă care poate modifica, accesa și transmite date sau poate furniza acces neautorizat de la distanță la dispozitivul tău (dispozitivele tale) de către o persoană (persoane) neautorizată (neautorizate) fără știrea sau consimțământul tău.

Vulnerabilități

Defecte de software care ar putea fi exploatate de atacatori pentru a obține acces la datele utilizatorilor, pentru a efectua modificări ale dispozitivelor, pentru a accesa sau transmite date sau pentru a oferi acces neautorizat de la distanță persoanelor neautorizate.

Vishing

Vishing (o combinație a cuvintelor englezești "voice" și "phishing") este o înșelătorie prin telefon în care un atacator încearcă să păcălească victimele, de obicei clienți ai unei bănci, să convingă victimele să divulge informații personale, financiare sau de securitate sau să transfere bani.

Acestea sunt doar câteva exemple de amenințări la adresa securității cibernetice și este important să acordăm o atenție deosebită pentru a ne proteja și a preveni frauda. Granit Bank se angajează să se asigure că ai săi clienți pot efectua operațiuni bancare în condiții de siguranță și, în acest scop, utilizează soluții de securitate eficiente, însă, un comportament conștient în materie de securitate din partea clienților săi este, de asemenea, de o importanță majoră. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul MNB (Cele mai frecvente tipuri de escrocherii prin phishing (mnb.hu)) și în Cyber Shield (Recunoașteți toate tipurile de fraude? | CyberShield).

 

Cum poți preveni să devii o victimă a abuzului?

Sfaturi anti-phishing

  • Dacă primești un e-mail, SMS sau un apel telefonic, asigură-te că persoana sau firma este legitimă și că solicitarea este autentică sau credibilă. Dacă nu ești sigur, întrerupe convorbirea și solicită confirmarea legitimității cererii printr-un canal separat, utilizând una dintre metodele de comunicare enumerate pe site-ul oficial al firmei la care se face referire.
  • Nu fă clic pe un link dintr-un e-mail sau mesaj SMS pe care nu îl poți verifica. De exemplu: verifică ordinul de plată sau notificarea pe care o primești de la furnizorul de servicii prin interfețele sau canalele oficiale ale furnizorului de servicii (aplicația mobilă, contul client web oficial sau linia de asistență telefonică).
  • Nu furniza niciodată parole, alte elemente de identificare personală sau informații bancare altor persoane și nu furniza acces la aceste date altor persoane nici prin telefon, nici prin e-mail!
  • Dacă o scrisoare sau un SMS conține doar un link (de exemplu, către site-uri de rețele de socializare, site-uri de întâlniri sau servicii de mesagerie pentru aplicații mobile) și expeditorul este necunoscut, șterge imediat scrisoarea.
  • Dacă vrei să te conectezi la Granit NetBank, trebuie să faci acest lucru numai prin intermediul site-ului web al băncii și să citești și să interpretezi întotdeauna mesajele SMS de confirmare a codului pe care le primești de la bancă. Introduce întotdeauna codul de înregistrare conform intențiilor tale. Dacă ai îndoieli, apelează la serviciul nostru pentru clienți.

Sfaturi privind cardurile bancare și ATM-urile

Pentru siguranța ta, utilizează funcțiile de blocare și deblocare a cardului bancar și de setare a limitelor din aplicația Granit eBank! Poți bloca cardul tău bancar atingând pictograma lacăt și o poți activa numai înainte de plata efectivă și astfel poți exclude orice utilizare abuzivă a cardului bancar. De asemenea, te poți proteja menținând limitele cardului de credit la 0 sau la un nivel scăzut, crescând limitele doar înainte de efectuarea tranzacțiilor.

Nu scrie codul PIN al cardului nicăieri și nu îl da nimănui! Dacă este posibil, retrage banii de la un bancomat aflat într-o încăpere închisă, asigurându-te că nimeni altcineva nu poate vedea ce faci și acoperă întotdeauna tastatura cu mâna atunci când introduci codul PIN. Acest lucru permite blocarea unghiului de vedere al camerei aflat pe bancomat.

Atunci când faci cumpărături online, asigură-te că magazinul este autentic (de exemplu, verificând recenziile relevante ale utilizatorilor) și verifică dacă TCG sunt disponibile pe site-ul web, verifică conținutul acestuia și prezența altor informații obligatorii din punct de vedere legal. În cazul unui site web care poate solicita date, vezi dacă browserul tău indică orice fel de eroare. În mod normal, la încărcarea unei pagini bancare autentice, browserul nu trebuie să afișeze nicio eroare.

Nu fă clic pe site-uri care ți se par false!

  • Site-urile false, frauduloase, care copiază site-urile oficiale ale băncilor sau chiar site-urile furnizorilor de servicii de comandă prin poștă, arată adesea exact cu site-ul original, dar, cu precauția și atenția cuvenite, vei găsi elemente suspecte care îți sugerează dacă site-ul este real sau un paravan în spatele căruia sunt extras date. Semnele suspecte sunt adresele de web neobișnuite, greșelile gramaticale și de ortografie, formulări inexacte și neprofesionale, site-uri web care afișează elemente de branding anterioare.
  • Nu te conecta niciodată la un site de online banking unde trebuie să-ți alegi banca ta dintr-o listă de logo-uri bancare!
  • Nu introdu datele cardului bancar și nu te conecta online pentru a primi prețul de vânzare a unui produs. Verifică bara de adrese a browserului înainte de a intra pe un site web; cel mai bine este să introduci singur adresa site-ului web pe care vrei să îl accesezi. Citește întotdeauna atent mesajele pe care le primești înainte de a face ceea ce ți se cere să faci!

Notă de informare

Ne informăm clienții că, în cazul utilizării necorespunzătoare a unui instrument de plată care înlocuiește numerarul (de exemplu, card de debit, netbank, aplicație mobilă), vom investiga problema răspunderii.

Instituția noastră nu va fi răspunzătoare pentru despăgubiri în cazul în care, în urma investigației, se poate stabili că clientul a contribuit la daune prin comportamentul său extrem de neglijent. Decizia finală cu privire la problema neglijenței grave poate fi luată de instanță.

Contact

Dacă ai întrebări sau comentarii, ne poți contacta aici.

Inițierea unui apel video

+36 1 510 0527

+36 70 960 9871